Almere in bloei

Een thuis voor de werkmannetjes voor de natuur in de stad
 
 

Gemeente Almere heeft in de afgelopen jaren een aantal gebieden onder de hoogspanningsverbinding vrijgemaakt van hinderlijke hoge beplanting en gedeeltelijk omgevormd naar duurzame laagblijvende beplanting. Met als resultaat een prachtig bloemenlint dat op 7 september feestelijk geopend. Kinderen van de nabijgelegen basisscholen kregen onder andere een workshop van een imker en mochten hun eigen bijenhotel maken.

Officieel moment
Kinderen van basisscholen de Caleidoscoop en de Polygoon verzamelen zich bij de gezellige foodtruck. Ook wethouder Tjeerd Herrema komt aangefietst om het bloemenlint officieel te openen. “Waarom zijn bijen belangrijk?” vraagt de wethouder aan de kinderen. “Het zijn de werkmannetjes voor de natuur. En natuur in de stad is belangrijk”, vervolgt hij. Dan loopt hij naar het insectenhotel dat onder de hoogspanningsverbinding staat: Wie bel je als je hier een kamer wil reserveren? Juist ja, de imker. Alle kinderen lachen. Bij het insectenhotel staat ook Paolo D’Urso: ‘Waarom hebben we stroom nodig?” De kinderen roepen van alles. “Voor de Playstation, de X-box en natuurlijk de haardroger.” Hij legt kort uit dat hoge bomen en struiken die te dicht in de buurt van een hoogspanningsverbinding komen gevaarlijk zijn. Vogels kunnen wel op de elektriciteitslijnen zitten. Die kiezen de ‘veilige’ bliksemdraad uit, waar geen elektriciteit doorheen gaat.”

Bij-zonder
Na het officiële gedeelte worden de kinderen in groepen gedeeld en is het tijd voor bij-zonder onderwijs. Margriet Brouwer van Landschapsbeheer Flevoland geeft uitleg over het insectenhotel dat gemaakt is van natuurvriendelijke materialen. Een ideale plek waar insecten, zoals wilde bijen, hun nestje bouwen. En lieveheersbeestjes en vlinders graag slapen en overwinteren. Om aan voedsel te komen kunnen ze zich tegoed doen aan de bloemen uit de strook onder de verbinding. 

Voedzame strook
Op advies van Anthonie Stip van de Vlinderstichting is de strook ingezaaid met een bloemen- en kruidenmengsel waar vlinders en bijen van profiteren. De Vlinderstichting is net als TenneT partner van de Green Deal Infranatuur. De kinderen leren hoe ze zelf een eigen bijenhotel kunnen maken, hoe honing gemaakt wordt en doen tikspelletjes. Een bij-zonder feestelijk programma ter ere van het nieuwe bloemenlint in Almere. 

Een mooi voorbeeld van een succesvolle samenwerking tussen de gemeente Almere en TenneT. Goed voorbeeld doet goed volgen, dus hopen we in de toekomst op nog veel meer soortgelijke initiatieven. We geven hiermee invulling aan onze strategie waarin we oog hebben voor de natuur en de omgeving waarin we werken. 

Afgerond, mei 2017
Almere, Flevoland